Naudojimo instrukcijos
Šis junginys vaismedžių ir uoginių augalų soduose buvo
pradėtas naudoti jau XIX a. pabaigoje Prancūzijoje.
- Naudojamas vaismedžių, uoginių augalų, gėlių ir kai kurių daržovių atsparumo didinimui nepalankiems aplinkos veiksniams;
- vario nepakankamumo dirvoje bei vaismedžiuose ir
uoginiuose augaluose korekcijai;
- apsaugai nuo dumblių augimo gėlių vazonuose;
- samanų ir kerpių augimo stabdymui ant vaismedžių;
- vaisių vyniojimo popieriaus
impregnavimui, siekiant išvengti puvinių pasireiškimo sandėliavimo metu;
- dumblių žydėjimo židinių kontrolei vandens rezervuaruose ar baseinuose;
- medinių stulpų, kuolų, konstrukcijų, pastatų
impregnavimui;
- laboratoriniam analitiniam darbui, mokomiesiems tikslams, pvz.:
mėlynojo kristalo auginimui.
NAUDOJIMAS IR REKOMENDACIJOS
Paprastai ruošiamas 1 % vandeninis tirpalas. 10 l tirpalo
paruošimas: 10 l vandens ištirpinkite 100 g vario sulfato. Purškite augalus
pavasarį prieš pumpurų brinkimą.
Sodinant vaismedžius, šaknis pamirkykite vario sulfato tirpale.
Įspėjimas! Nenaudokite labai stiprios koncentracijos
tirpalų, gali apdeginti augalus!
Vario sulfatu rekomenduojama apdoroti augalus tokių simptomų
prevencijai: chlorozės (lapų, ūglių, stiebų spalvos pakitimai), deformacijos,
dėmės, lapų kritimas, džiūvimas, nekrozės (audinių ar augalo dalių žuvimas,
pajuodavimas) ir kt.
DĖMESIO! Nemaišykite su kalciu, magniu, mikroelementinėmis trąšomis ir rūgštimis.
Kristalo auginimo instrukcija:
Priemonės – stiklainis (0,5 l), stori siūlai, pieštukas,
vario sulfatas (200 g).
- Į karštą, bet ne verdantį vandenį (0,5 l) pamažu supilkite
vario sulfatą (dėti po valgomąjį šaukštą) ir gerai išmaišykite. Padarykite
labai koncentruotą tirpalą – vario sulfatą pilkite kol jis nebetirps.
-
Prie pieštuko pririškite siūlą ir įmerkite į vandenį taip, kad
jis neliestų indo sienelių.
-
Kai ant siūlo atsiras kristaliukai, išimkite jį iš tirpalo
ir atrinkite patį didžiausią ir lygiausią kristalą.
-
Pririškite kristalą prie naujo siūlo taip, kad jis būtų indo
centre. Auginkite kol turėsite gražų, didelį kristalą. Nepamirškite
kartkartėmis įpilti daugiau tirpalo, nes skystis pamažu garuos. Tam kitame
stiklainyje paruoškite tokį patį tirpalą ir leiskite jam dieną pastovėti.
Prieš naudodami visuomet perskaitykite etiketę ir informaciją apie produktą.